Forum StarCraft RPG
autorska gra fabularna

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

§5 Terranie - Sprzęt
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum StarCraft RPG Strona Główna -> Terranie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dr_grubas
Vulture

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 6:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Konstruktywna krytyka z która nie sposób się kłócic, popieram wprowadzenie proponowanych zmian.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
firien
Królowa

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 7:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ładowność dropshipa- W GRZE miał ładowność ośmiu marines. A nie wiem czy zauważyłeś ale ich pancerze to ponad 4 ich wielkości Laughing Co do nazw to żadna różnica jak co się nazywa, ważne czym jest:)))
Co do prędkości macha to masz rację. Ja przyjmowałem że na wyjście z portu lotniczego (itp) to statki używają dopalacza. Choć i to nie zawsze, bo ta 1 prędkość kosmiczna którą podajesz jest ważna na ZIEMI. Myślę że w SC nie jest ważna ziemia, ale jakieś 0,5k planet o różnej wielkośći, GRAWITACJI i tym podobnych. Więc machy są to tylko w połowie złeSmile
z resztą się zgadzam:) życzę dalszych pomysłówSmile

ps. wszyscy wiemyże system jest w budowie:)
ps.2 myślę że autorzy poprą parę zmian:P
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
GoodBad
Ultralisk

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 8:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę że skoro system jest w budowie, to sprawy merytoryczne należy korygować na bieżąco Very Happy I między innymi po to istnieje to forum. Nie ze wszystkim co napisałem należy się zgadzać, a co do prędkości ucieczki, fakt, będzie zależała od siły grawitacji planety. Nalezy jednak założyć, że ludzkie kolonie będą raczej na planetach zbliżonych do Ziemi jak najbardziej, również grawitacyjnie. Inna sprawa że w przestrzeni prędkość nie jest tak istotna jak przyspieszenie (myślę o walce w kosmosie, w podróży nadal ważna jest prędkość), bo od przyspieszenia/hamowania zależy według mnie zwrotność w kosmosie.

Nazewnictwo wbrew pozorom jest ważne. Nie dla każdego, ale wielu ludzi czepia się banałów, a takie sprawy najlepiej wyeliminować najszybciej jak to możliwe, no i myślę że te oznaczenia które podałem pasują do konwencji.
Powrót do góry
Craven
Nadświadomość

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze wielkie dzięki za tak solidne podejście do sprawy.
Więc lecimy:

GoodBad napisał:
Enforcer i Ingram: wojsko lubi unifikować, więc dlaczego krótka broń boczna i automatyczna krótka broń będąca wyposażeniem załóg czołgów i artylerii (bo w takiej roli w wojsku występują pistolety maszynowe) używają różnej amunicji. Obie klasy broni używają amunicji pistoletowej, więc logicznie myślący generał od zaopatrzenia zamówi broń, do której pasować będą zmagazynowane kulki.

W sumie bardzo dobry pomysł, się to zunifikuje.

GoodBad napisał:
Podobna sprawa ze Smartgunem i Minigunem. Oba są bronią wsparcia, różnica polega na celności i ilości wypluwanych pocisków. A ten "specjalny wysięgnik" to system żyroskopowy który utrzymuje smartguna we włąściwej pozycji Very Happy
Wazna sprawa... siła broni klasy minigun leży w ilości wystrzeliwanych pocisków a nie w ich kalibrze. Te obecnie montowane na helikopterach mają kaliber 5.56mm. A armaty kalibru 20mm ważą już ok 300kg, więc myślę że chodzi raczej o tego miniguna 5.56 lub jego odpowiednik ze swiata StarCrafta a nie o działko klasy Avenger Very Happy

Tak naprawdę ten "specjalny wysięgnik" to przerobiony steadycam Wink
Co do miniguna - no cóż jest napisane, że jest to zmodyfikowana wersja, ale można jakoś zmienić opis i napisać, że to młodszy brat owej broni.

GoodBad napisał:
Pancerze:
CMC to skrót od Colonial Marine Corps, prawda? To może Ziemniaki z UED mają sprzęt nowocześniejszy? :>

Można wziąć to pod rozwagę, przyznam, że nawet nie wiedziałem albo nie pamiętałem, ze tak się rozwijało ten skrót. No a na rozwój Ziemianie mieli tyle samo czasu co Terranie Wink

GoodBad napisał:
Light Tank: MPCV Stingray (Multi Purpose Combat Vehicle)
Heavy Tank: MBT Challenger (Main Battle Tank)
Infary Support Tank: ICV Pathfinder (Infantry Combat Vehicle)

Nie wiem czy to dobry pomysł, żeby brać nazwy z współczesnych pojazdów - jeszcze ktoś pomyśli, że to ten sam sprzęt 500 lat później Very Happy W ogóle czołgi nie były moim dziełem, więc ja w temacie kiepsko siedzę...

GoodBad napisał:
A teraz technikalia (znów będę się czepiał)
Long range tank - zasięg na szosie 540 km + redukcja uzbrojenia=totalny bezsens. Wybitnie nieekonomiczny T-72 z lat siedemdziesiątych ma zasięg 550km i mowa tu o zasięgu bojowym, i ma działo 125 mm, prędkość maksymalna 80 km/h, a po drobnej przeróbce gaźnika i zmniejszeniu zasięgu do 400km nawet do 110 km/h to bydlę rozwija Very Happy

...stąd te liczby nic mi nie mówiły. Biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z światem SF trzeba te liczby w takim razie podwoić.

GoodBad napisał:
Heavy Tank - hmm, nie żebym się czepiał... ale haubica na czołgu... zamienia go w działo samobieżne. Haubica jest to działo przeznaczone do strzelania stromotorowego - w fortyfikacje trafi, we wrogi pojazd... chyba cudem. Dlatego już od II wojny światowej istnieje podział na: czołgi, działa samobieżne i działa szturmowe.
Wiem że nazwa haubica brzmi nieźle, ale w czołgach i działach szturmowych montowane są armaty, w działach samobieżnych przeważnie też, ale haubice też bywają samobieżne.

Jw. Moja niewiedza.

GoodBad napisał:
Orca/Dropship: Po cholerę dropszipy jak Orki są lepsze? Orca jest uzbrojona i to dość mocno, zwrotna... może zmienić klasyfikację na wsparcie desantu? Rozumiem że w RTS dropship miał ściśle ograniczoną ładowność - 8 Marine lub 4 Goliathy lub 2 Siege.... A nie można po prostu dać tonażu z możliwością wymiany go na pasażerów? Podpowiem tylko że śmigłowiec Sikorskiego - Supew Stallion może zabrać 52 żołnierzy z pełnym wyposażeniem lub podwieszony czołg. A jeżeli w Dropshipie mieszczą się dwa czołgi - to tych dziesięciu marine brzmi trochę śmiesznie.

No w sumie niezła myśl. Przerobię dropshipa na transporter z prawdziwego zdarzenia, natomiast Orca pozostanie mniej więcej taka jaka jest.
Możesz zaproponować ładowność dropka?

GoodBad napisał:
I szczegół merytoryczny.... prędkość Macha nie zawsze jest jednakowa, zależy od gęstości powietrza czyli od wysokości lotu. A w kosmosie lepszym wskaźnikiem niż prędkość byłoby przyspieszenie + prędkość na sekundę. Bo wszystkie te statki powietrzne/kosmiczne muszą osiągać pierwszą prędkość kosmiczną... czyli jakieś 10.7 km/s - tyle potrzeba żeby wyjść na orbitę. Jest to 38520 km/h. A o ile dobrze rozumiem to te pojazdy kursują tam i z powrotem a nie tylko do studni grawitacyjnej.

Prędkości w ogóle są lekkim wrzodem na tyłku. Parsek też nie jest w rzeczywistości miarą szybkości tylko odległości. Będzie docelowo np 5 pa/dzień machy upraszczamy do ziemskich. O grawitacji to w ogóle będzie w dziale MG.

GoodBad napisał:
Ekwipunek polowy: biorąc pod uwae możliwości zergów sensownym zdaje się nie tylko wykorzystanie czujników ruchu... przydałyby się czujniki sejsmiczne, wykrywacze podczerwieni, może coś jeszcze....
To tyle czepiania się Very Happy
Ogólnie nie jest źle.

Czujniki - ponownie dobry pomysł. I to najlepiej dla obu ras je podopisywać...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
MARO
Królowa

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogólnie trafne uwagi GoodBad. Smile To samo zrobiłem kiedy rozpoczynałem przygode z tym forum i systemem.

W zasadzie mi tam nie przeszkadza jak bedzie nazywał sie czołg, fregeata czy wóz pancerny. Na każdej sesji można wymysli coś, aczkolwiek wprowadzenie jakiś stałych nazw nie jest złym pomysłem.

Kolejnym błędem jest myślenie że taki świat powinien być realny, prędkość wejścia w atmosfere, kont podejścia. Prawda jest taka, że nasz świat jest skomplikowany, a akcja SC RPG jest daleeeeeeko w przyszłości. Skąd wiadomo że dzisiejsze prawa fizyki są prawdziwe?
W tym świecie rządzi wyobraźnia, nie zaś zasady i wzory (Nie mówie tu o kostkach). Smile W szkole mamy fizyke, chemie itp. mnie by szlag trafił jak miał bym przeliczać graczą prędkośc ich transportera na takiej i takiej planecie, a jeżeli ktoś by się upierał wyją bym mojego FAMASA i wpakował mu cały magazynek (60 sztuk) kulek. Twisted Evil

Wiadomo że walka to normalka, jednak siedze tu już z miesiąc czy nawet dwa i Craven uświadomił mi że uzbrojenie nie jest najwazniejsze. Do tego systemu trzeba dodać wiele innych rzeczy: opisać śwwiat, sprawić aby każdy znalazł coś ciekawego, a nie tony zergów do zabijania.
Wymyslnie pocisków FMJ czy JHP nie jest takie trudne i zajmuje dosłownie chwile. Ale wymyslenie ciekawego świata i fabuły, to już zadanie wymagające i czasochłonne.
Zerknij sobie tu: Moje pomysły.
Prędkość? Tych kilka cyferek można zmienić w każdej chwili, a marines siedzący w Dropshipie nie bedzie zbytnio zastanawiał się z jaką prędkością własnie leci, skupi się raczej na pancerzu, broni i ekwipunku. Te cyferki które określają prędkość nie są zbytnio ważne.

Oczywiście żeby nie wyszło że jestem jakiś cham. Very Happy Widze że masz sporą wiedze na ten temat i jak najbardziej popieram twoje propozycje, jednak teraz nie uzbrojenie jest priorytetem. [/url]

Ostatnio zmieniony przez MARO dnia Sro Paź 18, 2006 9:31 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
GoodBad
Ultralisk

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem co miałeś na myśli, i wiem że nie cyferki są esencją erpega, niestety przez 13 lat z RPG obcowania przekonałem się że czasami dobrze jest komuś pokazać jakąś tabelę w podręczniku żeby zwyczajnie się odczepił. I wbrew pozorom nie dotyczy to tylko nowych graczy... wielu dziadków musi mieć czarno na białym takie a takie dane... czyli niestety cyferki, i to są właśnie ci którzy do owych cyferek się czepiają. Prowadzę między innymi Gasnące Słońca.. i też podaję swoim graczom przybliżony czas dolotu czy ine pierdoły.... jak powiedziałeś chodzi o dobrą zabawęVery Happy

A co do działy Pomysły... właśnie zacząłem się tam produkować. Ale zauważ tylko ile czasu jestem na forum... Na początek zająłem się czymś łatwym, daj mi trochę czasu.

P.S. Takie nazywanie kogoś per "Pan" w miejscu gdzie wszyscy mówią per "Ty"... to impertynencja a nie chamstwo. Ale... przyjąłem krytykę.
Powrót do góry
MARO
Królowa

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GoodBad napisał:

P.S. Takie nazywanie kogoś per "Pan" w miejscu gdzie wszyscy mówią per "Ty"... to impertynencja a nie chamstwo. Ale... przyjąłem krytykę.

No dobre.... już poprawiam. Rolling Eyes

No cóż, co do tych tabel to masz niestety racje. Naszczęście ja moim graczą wytłumaczyłem co i jak, dlatego pewne moje modyfikacje przyjmują, ewentualnie jeżeli coś się nie zgadza, poprostu dyskutujemy na ten temat. Smile
Powrót do góry
firien
Królowa

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 10:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

13 lat z erprgami? no to sorry za moje uwagi, zajmujesz sie tym prawie tak długo jak ja żyjęSmile ale ktoś musi czepiać się **** starszych Very Happy a tego graga to skądś kojarzę... z artykółów o świecie czy tych dla MG?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
GoodBad
Ultralisk

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 10:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grag to jeden z rysowników Smile A czepiać się trzeba, albo chociaż krytykować Very Happy
Powrót do góry
Cylindryk
SSJ4

PostWysłany: Czw Paź 19, 2006 10:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem szczerze, GoodBad: ja osobiście też lubię móc sobie spojrzeć na tabelkę, żeby mniej więcej się połapać. Nie wiem dlaczego, ale jakoś z tabelek najlepiej się uczę. Osobną sprawą jest to, że taka tabelka to po prostu wygoda. I to, co jest w SC RPG (np. u Zergów), czyli najpierw tabelka potem dokładne opisy jest najlepszym rozwiązaniem z możliwych.

Wracając do tematu, czyli urządzeń cywilnych: co potrzebujemy zrobić? Z miłą chęcią mogę porobić parę statków cywilnych, bo to najlepiej mi wychodzi. Jakieś inne rzeczy też, choć nie wszystko. Krótko pisząc, zróbmy listę najbardziej potrzebnych rzeczy i poróbmy je.

(Ale mnie boli ten [cenzura] brzuch... chyba mam jakąś grypę żołądkową albo coś w tym stylu... okropność... ;()
PS: Witaj na forum, GoodBad, jakoś wcześniej nie miałem okazji cię przywitać (avatar to z Kosmicznych Marines, prawda?).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
GoodBad
Ultralisk

PostWysłany: Czw Paź 19, 2006 3:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki wszystkim za miłe powitanie. Faktycznie avatar to Space Marine z WH40k. Lubię tamten świat i z niecierpliwością oczekuję na wydanie WH40k Role Play.
Powrót do góry
Craven
Nadświadomość

PostWysłany: Czw Paź 19, 2006 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słyszałem od jednego z testerów, że nie bardzo im to wychodzi póki co...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Sarevok
Ultralisk

PostWysłany: Pon Mar 12, 2007 12:25 pm    Temat postu: A co z obrażeniami Odpowiedz z cytatem

Bardzo frustruje mnie fakt że większość broni w pojazdach ( i Terrów i Prottów )NIE MA PODANYCH WARTOŚCI OBRAŻEŃ I MAGAZYNKA !! Bardzo bym chciał wykorzystać np. działko Vulcan tylko nie wim jakie ma ono obrażenia i magazynek !!!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Caleb
Królowa

PostWysłany: Pon Mar 12, 2007 1:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Część z broni to bronie używane przez piechote. Np. taki Volcan to jest chyba minigum. Co do reszty rzeczywiście przydałyby się dokładniejsze statsy... no i jaki mają pancerz bo o ile pamiętam to tego tam nie ma.

Powrót do góry
MARO
Królowa

PostWysłany: Pon Mar 12, 2007 2:01 pm    Temat postu: Re: A co z obrażeniami Odpowiedz z cytatem

Sarevok napisał:
Bardzo frustruje mnie fakt że większość broni w pojazdach ( i Terrów i Prottów )NIE MA PODANYCH WARTOŚCI OBRAŻEŃ I MAGAZYNKA !! Bardzo bym chciał wykorzystać np. działko Vulcan tylko nie wim jakie ma ono obrażenia i magazynek !!!

Działą w pojazdach są naprawde dużę. Gdyby Craven chciał opisać je, rzuty wyglądały by 30z15, 45z20. Teraz rzucaj sobie kostkami i licz... Trafienia z takiej broni trzeba brać opisowo i zastanowić się.

Minigun używany przez gracza ma przykłądowo pociski kalibru 5.56mm (Tak jak w dzisiejszych czasach.) wiadomo jaki potrafi zrobić bałagan. Z koleji samolos szturmowy A-10, posiada działko GAU-8/A Avenger kal. 30 mm 1350 pocisków... ogólnie samolot zaprojektowany został to zwalczania czołgów i wspierania piechoty, krótka seria z takiego cacka robi z czołgu ser szwajcarski.

A teraz jak zwykle MARO popisze się filmami Very Happy. Które najlepiej zobrazują to wszystko.

1. >> FILM 1 <<
Krótki filmik pokazujący tą piękną maszyne (Jest to mój ulubiony samolot. Piękny wyglą i oddał bym wiele żeby takim pobrykać między chmurkami... ah... rozmarzyłem się Smile ), na początku masz pokazane co dzieje sie przy salwie z takiego VULKANA.
Jako ciekawostke powiem że samolot, aby strzelić w czasie lotu musi rozpędzic się do odpowiedniej pedkości. Odrzut jest taki, żę samolot straci prędkość i mógł by spaść na ziemię. A tego typu maszyny działają na niewielkich wysokościach.

Tutaj z koleji troche danych technicznych o działkach obrotowych: Smile>> TU <<

2. >> FILM 2 <<
Teraz coś na inny temat.
Tutaj mamy piekny pokaz pocisku HELLFIRE. Takie małe cacko, a jakie bum robi! Evil or Very Mad Wyobraź sobie pocisk który byłby 4 razy większy niż ten... zamiast podwozia czołgu, został by tam piekny krater po trafieniu. Już nie wspominając o dziale oblężniczym terrańskich czołów.

3. >> FILM 3 <<
Tutaj pokaz działania współczesnej broni. Popatrz na to i zastanów się jak może działaś broń Terran która jest o wieeeeeeeeeeele bardziej zaawansowana.

4. >> FILM 4 <<
Troche o wojskach pancernych. M1A1 Abrams. Smile

Dużo można było by dawać takich filmików. Jednak żeby wyobrazić sobie efekt trafieni z broni pokłądowej, trzeba zobaczyć jak działa dzisiejsza broń. Nawet pancerz wspomagany mało pomoże przy salwie z działek obrotowych Goliatha, czy trafieniu z działa czołgowego. Już nie mówiąc o broni pokładowej krążowników. Dlatego efekt obrażeń z takiej broni trzeba brać opisowo... to jest chyba najlepszy sposób. Smile

Najlepiej poszukaj w internecie. Wujek Google zna wiele ciekawych stron, które dostarczą Ci wiele ciekawych informacji. Prawda jest taka że MG powinien mieć małą wiedze na rózne tematy, nawet jeżeli chodzi o uzbrojenie.

EDIT:
Jeszcze taka małe ciekawostki odnosnie uzbrojenia pojazdów.
1. Systemy celownicze
2. Atomówka
3. Klejna atamówka...
4. ...i jeszcze jedna atomówa
5. Morskie testy atomówek.

EDIT2:
1. Tomahawk Missile Variants
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum StarCraft RPG Strona Główna -> Terranie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

Skocz do: