Forum StarCraft RPG
autorska gra fabularna

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

§5 Terranie - Sprzęt
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum StarCraft RPG Strona Główna -> Terranie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sarevok
Ultralisk

PostWysłany: Pon Mar 12, 2007 3:19 pm    Temat postu: Pojazdy Odpowiedz z cytatem

No dobra Vulcanu piechota nie może używać ale jeśli np. mam w scenariuszu walkę na czołgi toco mam robić ?? Kazać wysiąść graczom i powiedzieś żeby strzelali z shotgunów do torrasque a nie z działka wstrząsowego ich czołgu ??

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Drache
Sługa Chaosu

PostWysłany: Pon Mar 12, 2007 4:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może pójść po rozum do głowy i opisywać im taką walkę, a nie mówić czegoś w rodzaju: "Zostało wam jeszcze 1233 sztuk naboi do tego karabinu, chłopaki." Innymi słowy nie rób rzutów za obrażenia rzędu 20z10, tylko staraj się takie walki prowadzić opisowo. Niech jeden z graczy siądzie przy wieżyczce, drugi przy sterach a trzeci przy działku i voila, każdy ma co robić. Osobiście wszystkie bitwy prowadziłem trybem opisowym i przyznam, że wypadło to całkiem nieźle.

2007-02-24 - 333 posty, połowa ZUA!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Craven
Nadświadomość

PostWysłany: Pon Mar 12, 2007 4:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grunt to kierować się rozsądkiem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
MARO
Królowa

PostWysłany: Pon Mar 12, 2007 4:10 pm    Temat postu: Re: Pojazdy Odpowiedz z cytatem

Sarevok napisał:
No dobra Vulcanu piechota nie może używać ale jeśli np. mam w scenariuszu walkę na czołgi toco mam robić ?? Kazać wysiąść graczom i powiedzieś żeby strzelali z shotgunów do torrasque a nie z działka wstrząsowego ich czołgu ??

Sory... ale mnie nie rozumiesz. Shocked
Jak będą chcieli to mogą strzelać z shotgunów, to już ich sprawa. Ale TY jesteś MG i to właśnie ty zadecydujesz, czy bedziesz rzucał kostakami 20z10 przy tafieniu z działą czołgowego i tracił czas na liczenie, porównywanie. Czy opiszesz jak każdy pocisk wyrywa ochłapy mięsa i kawałki jego pancerza, zadając ciężkie obrażenia... ale rozwścieczona bestja dalej na nich pędzi.

Ja dałem Ci alternatywe. Jeżeli wlisz prowadzić sesje:
    Gracz: Strzelam!
    MG: PT trafirnia 35!
    Gracz: "Rzuca kościami i wyrzuca 40"
    MG: Trafiasz zadajesz obrazenia!
    Gracz: "Rzuca kościami i zadaje 60 obrazeń"
    MG: Tarasque traci 2 Rany! "MG zerka na katrke" Następny w inicjatywie... bla bla bla

...to już jest twoja sprawa. Teraz musisz tylko posiedzieć, pomyśleć i spisać sobie wzory obrażeń, jakie może zadać działo oblężnicze, działko Vulkan czy armata czołgowa.
Powrót do góry
Brat_Draconius
Hydralisk

PostWysłany: Pon Mar 12, 2007 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

En Taro Adun

Heh, ja lubię mechaniczne załatwianie dmg ale jak nie ma sugestii dotyczących dmg to albo sam robię albo załatwiam opisowo nie zaś "świętym oburzeniem". Chcesz dać statystyki do tych broni to zrób i daj, potem podrzuć je na forum może wrzuci się do podręczników tak by ktoś kto chce załatwić to czysto mechaniczne miał podparcie, zaś osoby preferujące czystą narrację i tak to zignorują. Zresztą i tak najlepiej jest być gdzieś pomiędzy tym. To chyba tyle mojego zdania. I jak Craven napisał:

Cytat:
Grunt to kierować się rozsądkiem

ja dodam tylko: i tym czego chcą gracze.
firien
Królowa

PostWysłany: Sob Mar 24, 2007 4:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewna sprawa co do ekwipunku. Oczywiście można wymyślać w nieskończoność, ale proponuję umieścić tam z rzeczy ważniejszych jeszcze :

-Komórkę, palmtopa, czy coś w tym stylu.

-Nawigacje w stylu GPS tylko porządniejszą

W ogóle jest problem co dawać a co nie. Myślę wszakże że te częsciej używane na sesjach należałoby umieścić. I to byłoby na tyle z tym ekwipunkiem, bo wbrew pozorom najważniejsze już tam jest .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Craven
Nadświadomość

PostWysłany: Sob Mar 24, 2007 4:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobre propozycje obie. Postaram się nie zapomnieć...
Powrót do góry
MuadDib
Ultralisk

PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 2:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do statów broni, bo widze tutaj często że ktoś mówi że to i tamto jest za słabe i powinno mieć wiecej lub mniej kostek, ale można uniknąć oceniania broni po ilości kostek i poprostu dać więcej szczegółów broni

taki pomysł: zamiast uważać każdy rzut 10 na kostece jako dodatkowy rzut, można ograniczyć ich liczbe poprzed typ używanej broni, mam na myśli to że np. Gauss ma powiedzmy krytyk: 3, czyli przy rzucie 5z2 może tylko 3 razy uzyskać dodatkowy rzut przy 10, to odrazu zmieni całe widzenie na broń, patrzać na to czy można się 3 czy 1 kostke dorzucić

druga sprawa to może być niezawodność, każdy wie że się strzela strzela i strzela, ale niektóre bronie po zamoczeniu czy zabródzeniu mogą źle działać, lub wogóle, także motyw zacięcia się broni powinnien być wpisany, i tutaj taki przykład: można do broni dopisać jedną z kategorii niezawodności: NZ ( niezadowny ), N ( normalny ), Z ( zawodny )

w systemie wygląało by tak, że przy rzucie na trafienie z danej broni, MG rzuca jeszcze kostkami na to, czy broń poprawnie działa, i tutaj moja propozycja NZ - 1% N - 5% Z - 15% na zacięcie się broni, oczywiście można jeszcze % zwiększyć w zależności od tego jaki jest stan broni etc.

dzieki temu można będzie rozróżniać broń po jej dobrym wykonaniu

co do broni, hmm bardzo dobrze zrobionych albo znakomitej jakości ( nie mam tutaj na myśli cieżkich broni, tylko bardziej ręczną i średnią ) można dawać poprostu +1/2/3/4 obrażeń dodawanych do 1 kostki ( ew. do 2 ), małe to urozmaicenie, ale każdy gracz z pewnością wolałby mieć pistolet nie np. 2z2 tylko 2z2 +1

i tyle narazie, czekam na komentarze
Drache
Sługa Chaosu

PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 2:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ilość zer - tu bym nie przesadzał, ponieważ w teorii nawet zwykłym pistoletem da się kogoś zastrzelić, biorąc pod uwagę miejsce trafienia i to, czy pocisk przeleciał, czy utkwił w jego ciele. Tak więc przeciw.
Niezawodność - tu nawet bym się zgodził, aczkolwiek bardziej do sztuki broni, niż konkretnego typu i w zależności od systemu, gdzie została stworzona (Wiadomo, że w jednym zrobimy to czysto fabrycznie, w drugim w połowie ręcznie).
Plusy od jakości broni - odpada. Raz, że zbytnio mi się z dekiem kojarzą, a dwa, że plusy powinny być zależne od amunicji, a nie robotnika, który wykonał broń.

2007-02-24 - 333 posty, połowa ZUA!
Powrót do góry
MARO
Królowa

PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 3:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogólnie pomysł dobry.
Jednak ja nie lubię zbyt dużo rzucać kościami. Smile Wprowadzam różne rozmaicenia w casie gry.

Jedyną istotną rzeczą, jaką w prowadziłem do sesji. To całkowite zrezygnowanie z obrażeń. Obrażenia zadawane przy ataku określa się stanami: Draśnięcie, lekkie, średnie, ciężkie, krytyczne, zabójcze.
Na każdą konczyne, stan zdrowie liczy sie oddzielnie. W przypadku krytyczngo trafienia, dana konczyna staje sie nie do uzycia (w przypadku głowy = smierć). W przypadku zabójczych trafień, uważa sie żę: głowa i tors = śmierć, ręcę i nogi zostają odciete, oderwane.

Technika tych obrażeń wzięta jest z polskiej gry "Poza czasem" i według mnie bardzo ułatwia prowadzenie MG, wprowadza wiele realizmu i dramatyzmu do każdej walki. Smile

Ostatnio zmieniony przez MARO dnia Nie Maj 27, 2007 3:12 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Craven
Nadświadomość

PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 3:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jestem na minus.

Ograniczenie zer - makabra. Tak nieczęsto się zdarzają, że gracz by się chyba zapłakał widząc, że mu się marnuje zero. Do tego jak często zdarza się taka sytuacja, by mieć 3 zera? Więc wpływ na parametry broni znikomy.

Niezawodność - lepiej uznać, że jeśli na połowie kostek wypadły jedynki to mamy niewypał lub broń się blokuje. Wyeliminowałoby to dodatkowy rzut procentowy (co mocno odstaje od Q10). Planuję to wrzucić do działu MG jako zasadę opcjonalną - bo pamiętajmy, że to przyszłość a przy projektowaniu broni niezawodność jest stawiana wysoko.

Wreszcie jakość broni - trochę przypomina emfazy z L5K. Drobiazg o niewielkim wpływie, a jednocześnie IMO komplikacja. A w końcu dynamika w walce musi być.
Powrót do góry
MARO
Królowa

PostWysłany: Pon Cze 11, 2007 6:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj tak sobie bazgrałem, tutaj efekt bazgrania:

Nie wiem czy się do czegoś nada. Ale możę... kto wie. Smile
Powrót do góry
Cylindryk
SSJ4

PostWysłany: Pon Cze 11, 2007 8:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grałeś przypadkiem w Chrome'a? Bo ten twój rysunek bardzo mi przypomina taki żółty karabin z tej gierki (jeśli się nie mylę był to podstawowy karabin. I chyba najlepszy. Very Happy).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
MARO
Królowa

PostWysłany: Wto Cze 12, 2007 12:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety Cylindryku nie grałem w tą gierke.
Powrót do góry
Craven
Nadświadomość

PostWysłany: Wto Cze 12, 2007 11:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sympatyczny rysunek. Troche M41A przypomina.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum StarCraft RPG Strona Główna -> Terranie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

Skocz do: